top of page

Ontdek de toekomst van IT-Outsourcing in 2024!

De Nederlandse markt voor IT-outsourcing diensten blijft ook in 2024 groeien. Dit blijkt uit een onderzoek van Eraneos en Whitelane Research onder meer dan 250 organisaties die IT-diensten uitbesteden. Hier zijn de belangrijkste bevindingen en trends voor het komende jaar.


Toenemende IT-budgetten: De meeste bestuurders plannen hun IT-budgetten voor externe leveranciers de komende twee jaar te verhogen of te handhaven. 


Belangrijkste Drijfveren De groei van de IT-outsourcingmarkt wordt gedreven door:

  1. Schaarste aan talent (56%)

  2. Schaalbaarheid (51%)

  3. Focus op kernactiviteiten (49%)


Opmerkelijk is dat kostenreductie minder belangrijk is geworden, dalend van 39% in 2023 naar 23% in 2024.

Investeringen in Beveiliging en Automatisering Het extra budget zal vooral worden geïnvesteerd in beveiliging en automatisering. 55% van de klanten wil de komende twee jaar meer investeren in beveiligingsmaatregelen en cyberverdediging, terwijl 54% zich richt op automatisering en 51% kernbedrijfsapplicaties naar de cloud wil migreren.

Klanttevredenheid Uit het onderzoek blijkt dat 70% van de Nederlandse organisaties tevreden is met hun IT-sourcingrelaties, een toename van 5% ten opzichte van vorig jaar. De tevredenheid over cloudpartijen is echter gedaald naar 65%, een afname van 13%.

Artificiële Intelligentie De interesse in AI blijft groeien. 41% van de organisaties gebruikt AI, waarvan 36% een kleine impact en 5% een significante impact op hun bedrijf meldt. Echter, 34% bevindt zich nog in de experimentele fase en 18% heeft beperkt AI-gebruik.

Nearshoring en Offshoring Er is een toenemende vraag naar nearshoring om offshore/onshore-capaciteiten aan te vullen. 44% van de organisaties verwacht een groei in nearshore-diensten. Dit roept vragen op over de capaciteit om aan deze vraag te voldoen, wat mogelijk kan leiden tot druk op tarieven en personeelsverloop.


Nearshoring: Uitbesteden van IT-diensten aan een nabijgelegen land.

Offshoring: Uitbesteden van IT-diensten aan een ver land met lagere kosten.

Comments


bottom of page